Ιστορία του Καραγκιόζη

istoria-karagiozi Καραγκιόζης. Ο δημοφιλής λαϊκός ήρωας που εδώ και αιώνες μάς χαρίζει γέλιο και συγκινήσεις. Προσπαθώντας να μας πείσει ότι τα πράγματα θα φτιάξουν και να μην υποκύπτουμε εύκολα, να ξεπερνάμε τις δυσκολίες που πάντα θα συναντάμε όσο πιο ανώδυνα και χαριτωμένα, δίνοντάς μας κουράγιο και δύναμη.
 
Πάντα εφευρετικός και ετοιμόλογος, κρίνει την κατάσταση σωστά, αφού έχει γίνει η ζημιά. Βρίσκει τις πιο απίθανες δικαιολογίες ώστε να μοιραστούν (αλλού) οι συνέπειες και οι ευθύνες. Όπως γίνεται και τώρα, στη σύγχρονη εποχή. Γι′ αυτό έχει άλλωστε ακόμα τέτοια απήχηση.
Μπορεί να μη ζούμε όλοι μας σε παράγκες και να έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις διαταγές τους Πασά και τα καμώματα της Βεζυροπούλας, αλλά συναντάμε μια αντιστοιχία με την κατάσταση που βιώνουμε χρόνια τώρα.
 
Ο Καραγκιόζης υπάρχει για αρκετούς αιώνες στην Ελλάδα ως κεντρικός ήρωας του θεάτρου σκιών. Οι παραστάσεις συνήθως συνοδεύονταν από ζωντανή ορχήστρα, με αποτέλεσμα να στήνεται ένα μικρό γλέντι, ξεσηκώνοντας το κοινό με τραγούδια και αστεία. Τα έργα που παίζονται κατά καιρούς ποικίλουν αναλόγως με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Έτσι, συναντάμε τον Καραγκιόζη σε διάφορα επαγγέλματα, όπως γιατρός, καφετζής, μάγειρας, αλλά και σε πιο σύγχρονα πόστα, όπως αστροναύτης και δήμαρχος.
Οι διάλογοί του με τα Κολλητήρια είναι ξεκαρδιστικοί και ενίοτε πέφτει και καμιά φάπα. Περιβάλλεται από πλήθος άλλων ηρώων: ο μπάρμπα Γιώργος, η Αγλαΐα, ο Χατζηαβάτης, (που ο Καραγκιόζης φωνάζει πάντα Χατζατζάρη), ο Μορφονιός (που μόνο μορφονιός δεν είναι), ο Σταύρακας και πολλοί άλλοι, που αναλόγως με το έργο ξετυλίγουν τις ατάκες τους χαρίζοντας ψυχαγωγία και ενημέρωση.
Ο Καραγκιόζης, μέσα από τις σκιές, παίζοντας και φιλοσοφώντας, φωτίζει και ξεσκουριάζει το μυαλό και τη συνείδηση.
istoria-karagiozi-6
 
Κάποιοι αξεπέραστοι καλλιτέχνες που με το προσωπικό τους ύφος ζωντάνεψαν τις σκιές είναι ο Σπαθάρης, ο Μίμαρος, ο Πατρινός, ο Αθηναίος, ο Σπυρόπουλος, ο Αθανασίου.